Biciklima ne treba godišnji odmor

Aktuelna analiza Austrijskog saobraćajnog kluba (VCÖ) pokazuje da se u Beču bicikl sve više koristi kao prevozno sredstvo. U poslednjih deset godina broj biciklista se povećao. Kako bi i ubuduće mogao da ostvari saobraćajne i klimatske ciljeve, Beč treba da proširi biciklističku infrastrukturu.

„Biciklistički saobraćaj u Beču značajno se povećao u poslednjih deset godina. Čak i u zimskim mesecima ljudi mnogo više voze bicikle nego pre deset godina. Takav razvoj ohrabruje, jer građani Beča time smanjuju gužve u gradu i doprinose zaštiti klime i poboljšanju kvaliteta vazduha”, izjavio je portparol Austrijskog saobraćajnog kluba, Kristijan Gracer. Pored toga što polučasovna dnevna aktivnost služi našem zdravlju, vožnja bicikla zimi jača imuni sistem. “Ovog meseca očekujemo nove rekordne vrednosti zbog blagih temperatura i u narednim danima”, izjavio je Gracer.

Mesec s najmanjim brojem biciklista u Beču je bio januar 2019. godine, a najgušći biciklistički saobraćaj bio je u junu 2019. godine, navodi se u analizi Austrijskog saobraćajnog kluba. Ipak, mnogi građani Beča voze bicikle tokom cele godine. Tako i najseverniji grad Evropske unije može da posluži kao primer, jer se tamo biciklom upravlja i zimi. U gradu Oulu u Finskoj sa 200 hiljada stanovnika biciklistički saobraćaj u zimskim mesecima iznosi čak 12 odsto.

Saobraćajni cilj Grada Beča, ali i prethodne savezne vlade, podrazumeva da biciklistički saobraćaj u Austriji treba da se udvostruči do 2025. godine. Da bi se takav cilj postigao, broj biciklista mora da se poveća i u zimskom periodu, navodi Gracer. “Zbog toga je potrebno da se proširi i poboljša biciklistička infrastruktura. Budući da vožnju biciklom onemogućava nedostatak infrastrukture, a ne vremenski uslovi”, dodao je Gracer. U anketi koju je sproveo Institut za istraživanje javnog mnjenja 58 odsto austrijskih vozača je izjavilo da bi češće vozili bicikl nego automobil kada bi se proširila biciklistička infrastruktura.

Za vreme zimske vožnje biciklom treba imati na umu dobro osvetljenje. Pored stražnjeg parkirnog svetla koje se uključuje i na raskrsnicama, dobro je da se obezbedi dovoljan broj mačjih očiju tj. reflektora na biciklu. Ukoliko se vozite po ledenim stazama ili stazama pokrivenim snegom, spustite malo sedište i smanjite pritisak u gumama. Ne kočite naglo i vožnju prilagodite uslovima na putu. Redovno podmazujte lanac i obavezno očistite bicikl od soli, jer so može dovesti do korozije i rđanja.

Izvor: srpskaekonomija.rs

Komentari