Bicikli – trotineti za bolje bicikliranje u Bordou

Francuski dizajner Filip Stark i automobilski gigant Pežo udružili su snage i predstavili prototip bicikla koji je namenjen kampanji Gradske uprave Bordoa za vraćanje bicikla u sistem javnog prevoza.

Prototip je nazvan Pibal, što na francuskom znači jegulja (mlada jegulja). Pibal je dizajniran tako da može da se koristi kao običan bicikl ili da se vozi na taj način što se vozač, kada je velika gužva u saobraćaju, odguruje sa platforme jednom nogom.

U koncipiranju ovog bicikla-trotineta, pomagalo je nekoliko stotina stanovnika Bordoa koji su svojim idejama i sugestijama popunjavali online upitnike o svojim potrebama u vožnji bicikala.

Da bi se povećala vidljivost vozača, Pibal ima žute gume i blatobrane a predviđeno je i mesto za bisage.

dezeen_Pibal-by-Philippe-Starck-and-Peugeot_2

Prvih 300 Pibala biće isporučeno Bordou sledećeg meseca a nakon toga oni će biti dati na korišćenje stanovnicima Bordoa.

Ako ste se pitali kakve veze jegulje imaju sa biciklima, evo i objašnjenja: „Pibal se baš kao i jegulja koja se igra vodenim strujama, tako će i Pibal biti odgovor na novu urbanu ergonomiju“, navodi Stark, dizajner koji je verovatno najpoznatiji po dizajnu jahte Stiva Džobsa.

Zbog toga što je više funkcionalan – vozači će moći da se voze okretanjem pedala, odgurivanjem nogom u pešačkim zonama i gužvama ili da na njemu nose teret na platformi, Pežo i Filip Stark očekuju da će Pibal ispuniti očekivanja građana Bordoa.

Fotografije: Filip Stark i Pežo

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs 

Komentari