Zatvorske zidine zamenio drumovima Evrope

, / 20.03.2017
Svetski cikloputnik: Rajko Janković iz Požarevca. Na svom dvotočkašu bivši čuvar "Zabele" obišao 35 evropskih država, prelazeći 16.000 kilometara godišnje

Dok je godinama radio kao čuvar osuđenika Kazneno-popravnog zavoda “Zabela”, Požarevljanin Rajko Janković (61) nije ni sanjao da će penzionerske dane provoditi kao najveći avanturista, krstareći na svom biciklu drumovima Evrope. Iako u mlađim danima nije bio pasionirani biciklista, po odlasku u penziju rešio je da se baš na ovom prevoznom sredstvu otisne na putovanja koja su ga do sada provela kroz 35 država Evrope.

– Ceo svoj radni vek proveo sam u “Zabeli” i penzionisao se 1. januara 2006. Dve godine kasnije krenuo sam na prvu dužu vožnju biciklom, na relaciji Mađarska – Slovenija – Italija. Vožnja je mogla da traje samo 20 dana, jer je to bilo vreme sankcija, pa su vize imale toliko vremensko ograničenje – priseća se Rajko.

Oduševljen svojom avanturom koja mu je omogućila da upozna nove ljude i predele, i narednih godina je nastavio drumska krstarenja, prelazeći godišnje u proseku 16.000 kilometara.

– Najduže tura bila je 2012. godine, kada sam želeo da se provozam obalom Atlantika. Ukupno sam prešao 8.760 kilometara, vozeći od Azurne obale do Osla, a onda i do Estonije i Litvanije – priča ovaj neumorni biciklista.

Iako na putovanja ide sam, Rajko nijednom nije doživeo neku neprijatnost.

– U Albaniji, u Skadru, nosio sam dres Srbije i niko me nije uvredio. Odlično sam prošao i u Hrvatskoj. Tamo sam jednom, u prolazu, zamolio jednog Hrvata da mi napuni dve flaše vodom, a on je iz kuće izneo flašu svog domaćeg vina, da me počasti – priča Janković. Kaže da mu je jedino bilo nezgodno u Mađarskoj, jer su ga pogrešno usmeravali i nisu hteli da komuniciraju na engleskom, već samo na mađarskom, koji on ne zna.

2

Sa stanovišta jednog bicikliste, najviše je oduševljen Holandijom, jer su tamo sve saobraćajnice prilagođene dvotočkašima, a staze za njih postoje i uz puteve, ali i u podzemnim tunelima ispod vodenih površina.

– Holanđani imaju najbolju infrastrukturu za bicikliste, a Norvežani su najtolerantniji u saobraćaju i kod njih sam se odlično proveo, jedino što su im vremenske prilike loše – kaže Rajko.

Svoja biciklistička putovanja ovaj Požarevljanin redovno ovekoveči foto-Aparatom. U nizu fotografija na kojima su živopisni prirodni predeli i turističke atrakcije, nalazi se i jedna koja je zastrašujuća. Nju je Rajko napravio stojeći na samoj ivici litice iznad fjorda u Prekestulenu, u Norveškoj, na visini od 604 metra.

3

Pošto na svojim krstarenjima spava u vreći pod šatorom, koji razapne negde pored puta, Rajko troši malo novca, samo za hranu i osveženje.

– U svim zemljama cene su za oko 30 odsto niže nego kod nas, pa kupujem u marketima. U proseku, moji ukupni troškovi na putovanjima iznose 10 evra dnevno – objašnjava Rajko.

Čim od svoje penzije opet bude uštedeo neku sumu, ponovo će na drumove Evrope, a jedan od zacrtanih ciljeva mu je Portugalija, koju do sada nije stigao da obiđe.

PLANINARENjE

OSIM biciklizmom, Rajko se bavi i planinarenjem. Uspeo se na mnoge vrhove, među kojima su i oni na Triglavu u Sloveniji. Sada se sprema na osvajanje Šar-Planine, u društvu s planinarima iz Beograda. – Gde god ima mesta, prijavim se i krećem, pa tako smenjujem dva svoja zadovoljstva, biciklizam i planinarenje – pojašnjava Rajko.

4

ZAHVALjUJUĆI biciklizmu, posetio je mnogobrojne evropske metropole i gradove: Pariz, Amsterdam, Barselonu, Ženevu, Cirih, Beč, Bratislavu, Minhen, Sanremo, Kan, Sen Trope, Đenovu, Trst…., i sačinio impresivan foto-album. Po okončanju svog biciklističkog staža, možda od foto-zapisa napravi zanimljivu izložbu.

Izvor: novosti.rs

Komentari