Za neosvetljen bicikl moguća kazna i do 1.600 evra?

, / 26.06.2018
Oko 80 odsto biciklista u Srbiji noću ne koristi svetlo, što bi u nekim slučajevima moglo da ih košta oko 1.600 eura ili 15 dana zatvora.

Ovo znači i da bi oko 80 odsto biciklista noću moglo biti kažnjeno, jer je zakonom predviđeno da “prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti bicikl mora da ima upaljeno jedno belo svetlo na prednjoj strani i jedno crveno svetlo na zadnjoj strani”, pokazuje istraživanje Novosadske biciklističke inicijative.

Često pitanje “kolika je kazna za vožnju bicikla bez svetla” ima različite odgovore. Ukoliko se zateknete noću, po magli, mećavi ili sličnim uslovima smanjene vidljivosti van naselja bez svetla, kazna varira od 10.000 do 20.000 dinara.

Srpski parlamentarci usaglasili su se da je 3.000 dinara za vožnju bez svetla u naselju dovoljna kazna. Kaznu za neosvetljenu vožnju bicikla u naselju prati i nastavak: “kada se biciklista kreće putem u naselju gde postoji ulična rasveta”.

Kako srpski parlamentarci nisu predvideli kaznu za bicikliste u slučaju kada ne postoji ulična rasveta, primenjuje opšta kazna koja se odnosi na vozače vozila: od 100.000 do 200.000 dinara ili sa 15 dana zatvora biće kažnjen vozač “noću upravlja vozilom na neosvetljenom delu puta, a nema uključeno nijedno svetlo za osvetljavanje puta niti prednje poziciono svetlo” (član 330, stav 1, tačka 13 Zakona o bezbednosti saobraćaja).

Ovo ponašanje je zakonom predviđeno za “teži prekršaj iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja”. Bitno je i napomenuti da se ova kazna ne odnosi na uslove smanjene vidljivosti.

Iako nije zabeleženo da je neki biciklista po ovom osnovu kažnjen, komplet svetala se može kupiti u radnjama već za 300 dinara, znatno jeftinije u odnosu na predviđene kazne.

Izvor: 021.rs  Autor: NSBI

Komentari