Roglič- od ski skakača do favorita na Điru

/ 10.05.2019
Pin It

Primož Roglič je postao profesionalni biciklista tek 2012. godine nakon povlačenja iz ski skokova, sa 22 godine. To je kasnije u odnosu na većinu takmičara, međutim njegova sposobnost penjanja u kombinaciji sa sjajnim hronometrom učinili su da brzo napreduje i probija se. Prošla godina je bia prekretnica kada je dobio trke kroz Baskiju i Romandiju, i završio Tur kao 4. u plasmanu, pritom pobedivši jednu etapu posle sjajnog napada na spustu.

I ovu sezonu je započeo na impresivan način, pobedama na trci kroz Emirate, a zatim u triler završnici pobedio i Tireno Adriatiko, bukvalno u poslednjim sekundama hronometra. Sada je postao neupitni lider tima Jumbo Visma i na Điro ide kao njihov prvi pik. Prihvatio je tu ulogu ali ne ističe sebe u prvi plan, već je kao i uvek rezervisan i ne preuzima tu vrstu opterećenja na sebe.

Primož će ove godine voziti i Điro i Tur, prvi put u karijeri da će voziti dve tronedeljne trke u istoj sezoni. Na Điru će biti lider ekipe, dok će na Turu biti u službi Stevena Krausvajka. Veliki broj kilometara na hronometru su ga ubedili da u Italiji prvi put u karijeri nastupi kao jedini favorit ekipe.

Na Điru se nije pojavio do 2016. godine kada je njegova ekipa preuzela veliki rizik i dala mu bitnu ulogu u timu za tako veliku trku, samo par meseci nakon što je izašao iz Continental ranga (trećeg ranga). Bio je jako blizu pobede na prologu, ali se onda odužio za ukazano poverenje pobedom na 40km dugom hronometru u Kjantiju.

I dok je tada mogao da uživa u anonimnosti i nada se da ga ostali potcene, sada nema taj luksuz. Pored njega će se naći veličine poput Toma Dumulana i Vinćenca Nibalija, koje je pobeđivao ranije u sezoni. Svestan je svoje reputacije, želi da napreduje i ostvari najveći uspeh u svojoj karijeri, ali je čvrsto na zemlji i vrlo realističan.

(Bicisvet.com./Cyclingnews/Dimitrije Partonjić)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

Bici svet

Komentari