Klasifikacija Shimano komponentu

, / 09.10.2020
Shimano je svetski brend br. 1 kada se radi o delovima za bicikle kao i ribolovačke opreme. Počeli su davne 1921. godine kao manufakturna radionica za izradu točkova za bicikle. 1956 proizvedeni su prvi Shimano menjači za bicikl i tada sve počinje. Godinu dana kasnije proširuju svoju proizvodnju i nastaju prvi menjači sa tri brzine, istovremeno počinje istraživanje u oblasti hladnog kovanja po čemu je Shimano brend i poznat u svetu biciklizma. Danas Shimano može da se pohvali ogromnim asortimanom komponenti za bicikle prilagođenih svakoj želji i potrebi i najzahtevnijih kupaca.

Shimano se posebno ističe kada su u pitanju komponente za MTB bicikle i u ovoj sferi mogu se izdvojiti čak 8 različitih serija dostupnih na našem tržištu. Naravno taj asortiman je mnogo veći posmatrajući Shimano na globalnom nivou. U cilju što boljeg upoznavanja sa ovim ogromnim asortimanom napravićemo klasifikaciju kako bismo Vam na najjednostavniji način predstavili sve Shimano komponente dostupne u našoj ponudi. Krenućemo od najosnovnijih komponenti, najniže klase namenjenih početnicima.

SHIMANO TOURNEY

Najniža klasa Shimano komponenti je Touney, ali svakako je ne treba zanemarinti ili potceniti. Tourney predstavlja odličan izbor za početnike kako bi im ulazak u svet sportskog biciklizma bio olakšan.


SHIMANO ALTUS

Altus komponente su namenjene gradskoj i rekreativnoj vožnji po asfaltu i lakšim neravnim terenima za bicikle sa 7/8 brzina.  Altus pruža osećaj lake kontrole koja podstiče poverenje zbog čega spada u omiljene komponente mlađih vozača i novajlija.


SHIMANO ALIVIO

Grupa komponenti naprednih Shimano funkcija kao što su 8 brzina Hyperdrive, snažne V- brake kočnice, sistem Disc kočnica i Rapidfire Plus menjači čine da Alivio postane trend i ime za kvalitet rekreativne Mountain vožnje.


SHIMANO ACERA

Acera spada u grupu MTB komponenti koja nudi osovinu sa 8 brzina. Rekreativcima i početnicima pruža snažan osećaj ozbiljnog planinskog biciklizma.


SHIMANO DEORE

Visok nivo kvaliteta i perfomansi koje možete da očekujete samo od Shimano MTB komponenti. Bilo da vozite po blatu, asfaltu ili u gradu Shimano Deore će se prilagoditi svakoj situaciji. Odličan izbor za profi vozače po veoma povoljnim cenama.


SLX

SLX je srednje rangirana MTB serija komponenti dizajnirana specijalno za off-road vožnju. Niz različitih opcija SLX serije omogućava Vam da prilagodite komponente željenom off-road stilu od XC do All-mountain vožnje.


DEORE XT

Deore XT je uspostavio tradiciju svetski priznatih standarda kada se radi o komponentama visokih perfomansi. Shimano nastoji na daljnjem razvoju Deore XT komponenti kako bi održao korak sa promenljivim zahtevima najnovijeg dizajna bicikli i stilova vožnje.


XTR

Grupa revolucionarnih kompnenti visokog kvaliteta i preciznosti nikada pre viđenih u svetu off-road biciklizma. Evolucija planiskog biciklizma uslovila je i razvoj XTR serije komponenti, ali nikada nije prerasla njihovu originalnu filozofiju dizajna, pružanju najvišeg nivoa perfomansi i laganoj lepo projektnovanoj strukturi. Bilo da ste vozač Svetskog kupa cross-country vožnje ili ekstremni vozač MTB biking-a koji u prvi plan stavlja visoke vrednosti perfomansi, lakoću i pouzdanost XTR je pravi izbor za Vas!


Shimano se posebno ističe i u sferi komponenti za drumski bicikl gde se može pohvaliti visokokvalitetnim komponentama serije 2200, Sora, Tiagra, 105, Ulterga i Dura – Ace.

SHIMANO 2200

Shimano 2200 komponente su odlične za drumsko & sportske bicikle sa ravnim upravljačima. Ove 8-brzinske komponente kompatibilne su i sa Sora komponentama. Predstavljaju osnovnu klasu komponenti za drumske bicikle.


SORA

Grupa laganih komponenti namenjenih opuštenijoj sportsko – rekreativnoj drumskoj vožnji. Dual Control levers ručice sa funkcijom kočenja i menjanja brzina predstavljaju pravu prednost Sora komponenti koje daju visoke perfomanse i osećaj zabavne i jednostavne vožnje.


TIAGRA

Tiagra nudi napredne funkcije za sport i fitnes vozače sa potpuno reprojektovanim, remasterizovanim i redizajniranim ergonomskim oblikom radi postizanja veće preciznosti. Tiagra spada u grupu Shimanovih najboljih inženjerskih rešenja ali sa sopstvenim identitetom nudeći uveliko poboljšan osećaj i uglađeni dizajn koji su posledica novog nivoa perfomansi.


105

Shimano 105 predstavlja pro – nivo tehnologiju namenjenu trkačima i fitnes entuzijastima. Shimano 105 koncept ‘ Smooth, Round and Natural’ je dosledno prikazan u svakoj komponenti pružajući korisniku osećaj satisfakcije, zadovoljstva i ispunjenja.


ULTEGRA

Ultegra spada u klasu najviših perfomansi istog inženjerskog roda kao i Dura – ace što ih čini sinonimom za kvalitet, snagu i izdržljivost. Izdvaja se po svom uglađenom dizajnu, ergonomskom perfekcijom i visokim perfomansama koje možete osetiti!


DURA & ACE

Kada spomenemo Dura – Ace mislimo na brzinu, glatkoću, snagu. Brzina i glatkoća su rezultat napora usmerenih ka poboljšanju i dobijanju najviših perfomansi kada se radi o menjačima, sistemu kočnica, poboljšanoj ergonomiji i atraktivnom osećaju i dizajnu. Snaga je fokusirana ka kritičnoj potrebi za laganom strukturom, bez žrtvovanja krutosti, izdržljivosti i preciznosti. 100% prenos snage predstavlja cilj fuzije ova tri koncepta.


IZVOR: totalbike.rs / cycle.shimano-eu.com

 

Komentari