CCC – Cena Čini Čuda

/ 04.04.2019
Pin It

Novina u World Tour cirkusu za 2019. godine je tim CCC – “Cena Czyni Cuda”. Tim je osnovao Dariusz Miłek, poljski cipelarski milijarder. Miłek je svojevremeno bio dečko koji obećava u svetu poljskog biciklizma. Ozbiljan  trkač sa potencijalom. Počeo da putuje na trke u inostranstvo, a sa trka uz svoj bicikl vraćao je i proizvode za prodaju, najčešće farmerke.

Vreme je prolazilo a onda je slučajno čuo za fabriku obuće, kupio neke proizvode na rasprodaji i prodao ih za pristojnu maržu kod kuće.  Kako to obično biva jedna stvar je dovela do druge, lanac je pokrenut bez zaustavljanja pa danas ima najveću fabriku obuće u Evropi, a CCC je drugi najveći trgovac obućom na kontinentu, uprkos tome što je, uglavnom, u centralnoj Evropi. Koncept radnji smo ukratko obradili OVDE

Velika novina sada je to da on sponzoriše tim CCC-a, iako ga ne posjeduje, ali i dalje je na njegovoj platnoj litsti pa je CCC u velikoj mjeri njegov posao. Poseduje više od trećine akcija u poslu i čini se posvećeniji sportu nego ikad. Iako troši novac na pro biciklizam, Dariuš se oseća kao da mu vraća dugove, jer mu je upravo biciklizam omogućio da postane milijarder, a osim toga, to samo košta 0,5% prihoda CCC-a i obezbeđuje vidljivost-marketing. (Možda je ovaj procenat još iz vremena kada je njegova ekipa CCC bila u „PRO Continental” redovima).

20 (dvadeset) pobeda!?
Ne treba zaboraviti da okosnicu tima čini nekadašnji BMC tim na čelu sa Jim Ochowicz-om koji je večiti optimist. Džim je čovek koji je, uz Marka Seržana -Lotto Soudal, najduže u ovom biznisu i za ovu godinu ima velika očekivanja. On je postavio cilj da ekipa u sezoni 2019 ostvari 20 pobeda!? Upravo toliko pobeda je imao BMC tim u sezoni 2018.

Pojačanja tima su mahom vozači koji su pomoćnici. Geške i Ten Dam koji su stigli iz Sunweb tima ipak nisu vozači od kojih se očekuje da će ostvariti trijumf na etapnim trkama. Jakub Marečko, jedini pravi sprinter timam, iako ima 40 pobeda u svom CV-ju, samo jedna od njih je ostvaren na evropskom tlu dok 18 ima na trci Taihu jezera i 7 na trci Hainana.

Svakako da je Greg Van Avermet prva violina i okosnica tima. Ipak njegova specijalnost su jednodnevni klasici.  Sad kada je Greg u formi i super zdrav možemo očekivati velike rezultate od njega ovog proleća. No to je eventualnih par pobeda, koje se mogu nabrojati na prste jedne ruke, u sezoni koja traje od januara do novembra. I upravo tu leži problem. Ko će ostvariti sve te ostale pobede?

Ne treba biti veliki ekspert kako bi se zaključilo da će upravo na najbrojnijim – etapnim trkama- tim imati problema da se uigra i dokaže. Grand Tour trke da ni ne spominjemo. Opet se ovde može očekivati par pobeda Van Avermeta, ali možda samo na Tour-u. Gde su ostale dve tronedeljne trke?

Budući da je sudbina SKY tima sada već izvesna, da nastavljaju dalje pa su i ljudi (vozači) zbrinuti. Ali treba uzeti u obzir to, da će mnogo dobrih vozača iz drugih timova biti slobodno na tržištu za sezonu 2020, pa će biti zanimljivo videti koliko daleko CCC može iskoristiti svog novog dobročinitelja da postane vrhunska ekipa. No pre toga imaju dovoljno vremena da se uigraju i dokažu u 2019.

(BiciSvet.com/Đorđe Pejković)

Facebook Comments

comments

Powered by New Facebook Comments

Bici svet

Komentari