Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina

Publikacija “INKLUZIVNA MOBILNOST SAKUPLJAČA SEKUNDARNIH SIROVINA”

pub1U okviru projekta “Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina” Bajsologija je objavila publikaciju “Inkluzivna mobilnost sakupljača sekundarnih sirovina”. Ovom publikacijom trudili smo se da predstavimo probleme sa kojima se suočavaju kargo biciklisti sakupljači sekundardnih sirovina kao i javne politike koje se odnose na pitanja urbane mobilnosti i reciklaže u kojoj učestvuju kargo biciklisti. Publikaciju možete preuzeti OVDE

 

 

Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina

Beograd, 02.11.2014. – Prva radionica na projektu “Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina” koji sprovodimo uz podršku kancelarije fondacije Hajnrih Bel za jugositočnu Evropu.

IMG_2204

Zajedno sa prijateljima iz Bike kitchena Beograd popravili smo i sredili jedan deo kargo bicikala koje sakupljači sekundarnih sirovina koriste u svom svakodnevnom radu. Naučili smo da postoji i bicikl sa tri menjača, da je moguće voziti i po nekoliko stotina kilograma na kargo biciklu i mnoge druge stvari. Bicikli koje smo popravili su dobili nove lance, zadnje točkove a poneki su dobili i novo sedište. Pored toga, svi kargo bicikli su sada mnogo bezbedniji jer su im postavljena svetla i katadiopteri.


Čini nam se da su svi uživali u radionici, a preostaje nam još nekoliko druženja dok ne dođemo do konačnog cilja i ne popravimo sve bicikle koje smo planirali.

Bajsologija.rs

Tinšped podržao projekat ’Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina’

Kao društveno odgovorna kompanija, Tinšped d.o.o. podržao je projekat pod nazivom ’Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina’, koji sprovodi nevladina organizacija Bajsologija, uz pokroviteljstvo fondacije Hajnrih Bel. Kao kompanija koja se bavi prevozom i distribucijom, ali i kao odgovorni sugrađani, ulažemo u alternativne, ekološke vidove transporta, ali i bezbednost i sigurnost svih učesnika u saobraćaju.


Sakupljači sekundarnih sirovina predstavljaju deo kargo biciklističke zajednice, a projekat održive mobilnosti pružiće im edukaciju u domenu povećanja konkurentnosti, kvaliteta i efikasnosti kao i obezbediti sigurnija vozila za obavljanje njihovih svakodnevnih poslova.

 

Projekat „Održiva mobilnosti i sakupljači sekundarnih sirovina“

 

Kada ste poslednji put videli kargo bicikl u Beogradu a kada sakupljača sekundarnih sirovina na biciklu? Da li znate koliko sakupljači sekundarnih sirovina – kargo biciklisti pređu kilometara dnevno i koji su njihovi problemi? Da li znate koliko su plaćeni za svoj posao?

Radi podrške kargo biciklistima Beograda – sakupljačima sekundarnih sirovina, Bajsologija je uz podršku predstavništva Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu započela projekat „Održiva mobilnosti i sakupljači sekundarnih sirovina“ koji se sprovodi od jula do decembra 2014. godine. Na baner stranicu o projektu Cilj ovog projekta je povećanje efikasnosti sakupljanja sekundarnih sirovina i upotrebe kargo bicikala u svakodnevnom prevozu. Ovaj cilj će se postići kroz nekoliko aktivnosti:

– istraživanje o potrebama sakupljača sekundarnih sirovina i formiranje posebnih programa podrške održivom sakupljanju sekundarnih sirovina;
– unapređenje sakupljanja sekundarnih sirovina radi povećanja ekonomske aktivnosti onih koji se bave ovim poslovima;
– istraživanje mogućnosti za uspostavljanje zadruge ili drugog oblika organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina koja će uticati na bolje prikupljanje i organizaciju odnošenja sekundarnih sirovina;
– održavanje radionica o poboljšanju bezbednosti sakupljača sekundarnih sirovina u saobraćaju i o održavanju i popravljanju bicikala;
– popravljanje i unapređenje jednog broja bicikala koje koriste sakupljači sekundarnih sirovina.

Takođe, kroz kampanju koja ima za cilj približavanje sakupljača i njihovih problema javnosti nameravamo da motivišemo pojedince, kompanije i javne ustanove da se uključe u grupu prijatelja sakupljača sekundarnih sirovina koji će preko njih sakupljati deo sirovine za reciklažu čime će sakupljači moći da prikupe više sirovine i da budu ekonomski osnaženi.