Tribina: Neformalni i neformalne – radni položaj romskih zajednica

mesto: Društveni centar Oktobar, Strahinjića Bana 33, 11000 Beograd. vreme: četvrtak, 21. septembar u 19 sati.

Pitanje radnog položaja Roma i Romkinja, jednako kao i pitanje dostupnosti obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite najčešće se pokušava adresirati zasebno, odnosno kao izolovano pitanje položaja romskih zajednica van širih društvenih zbivanja. Tako se često dolazi do toga da se kao rešenje u ovim ključnim društvenim oblastima, neophodnim za minimum životne sigurnosti romskih zajednica, iznalaze polovična rešenja, uglavnom samo deklarativna. U tom smislu i sama Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025. godine, zapošljavanju romske manjine pristupa veoma apstraktno, propuštajući da u analizu problema uzme u obzir i širi problem sve veće fleksibilizacije rada, smanjivanja institucionalnih zaštita rada, visok stepen nezaposlenosti u državi, ali i opšte smanjivanje obima javnih servisa i sveprisutne anti-socijalne politike.

Prepoznati Rome i Romkinje samo kao ranjivu društvenu grupu u svakoj pojedinačnoj oblasti zasebno, ne daje realnu šansu inkluziji romske manjine. Jedna od mnogobrojnih posledica ovakve usko posmatrane problematike leži u činjenici da je sinonim za neformalne sakupljače sekundarnih sirovina postao sinonim za Rome i Romkinje, a ujedno i pežorativ za samu društvenu ulogu sakupljača. Time se prećutkuje enormna društvena korist koju svaka lokalna sredina od njih ima. Čak šta više, dok se država deklarativno zalaže za inkluziju romske manjine, na terenu svedočimo sve većoj represiji: od izmeštanja romskih zajednica iz urbanih sredina do postavljanja „komunalnih čuvara“ kontejnera, a o uvođenju sakupljača u legalne tokove rada za sada nema ni govora.

Forum Roma Srbije vas poziva na razgovor o mogućnostima i modelima legalizovanja rada „neformalnih“ sakupljača sekundarnih sirovina, o značaju koji sakupljači imaju u lancu recikalaže ali i o mogućnostima organizovanja sakupljača unutar šire organizovanog rada.

Na tribini govore:

Jasmina Drmaku (Udruženje romskih studenata; Forum Roma Srbije/Levi Samit Srbije)

Marko Vasiljević (Bajsologija)

Kristina Cvejanov (Srpska asocijacija reciklera ambalažnog otpada)

Moderira: Tamara Baković Jadžić (Forum Roma Srbije/Levi Samit Srbije; Mašina)

bajsologija.rs

Friends of Bajsologija