Otvorena izložba u okviru projekta ‘Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina’

U četvrtak 22.01.2015 je, u ustanovi kulture Parobrod, otvorena izložba fotografija pod nazivom 'Održiva mobilnost i sakupljači sekundarnih sirovina', čija će postavka trajati zaključno sa 29. januarom.

Fotografije koje ilustruju svakodnevni život, rad i izazove sakupljača sekundarnih sirovina, predstavljaju završnicu istoimenog projekta, koji je proteklih meseci realizovalo udruženje Bajsologija, pod pokroviteljstvom fondacije Hajnrih Bel u Srbiji. Cilj projekta je povećanje efikasnosti sakupljanja sekundarnih sirovina i upotrebe kargo bicikala u svakodnevnom prevozu, čime se direktno utiče na brže i lakše sakupljanje, a samim tim omogućavaju i bolji uslovi za izdržavanje porodica sakupljača.


Pored edukacije o bezbednosti u saobraćaju i unapređenja samih vozila projekat je usmeren i ka povezivanju sakupljača sekundarnih sirovina i pravnih lica kojima su ovakve usluge potrebne, kako bi se razvio održiv model socijalnog preduzetništva i time obezbedili izvesniji prihodi i kvalitetnija uposlenost kapaciteta samih sakupljača.


’Ovaj projekat je izuzetan primer zelene ekonomije koja objedinjuje inkluziju, socijalno preduzetništvo i ekonomiju na zeleni način. Upravo zbog toga je naša Fondacija dala punu podršku u realiziji projekta, a nadamo se i primer i podsticaj drugim organizacijama i institucijama da nastave sa ulaganjem u ovu oblast sa nesagledivim potencijalima’, izjavio je Damjan Rehm Bogunović, predstavnik Fondacije Hajnrih Bel u Srbiji.


’Sakupljanje sekundarnih sirovina je posao i život sa mnogo izazova – od toga koliko kilometara možemo, a koliko moramo da pređemo svakog dana, preko vremenskih uslova, do novca koji uspemo da zaradimo po kilogramu. Zato nam svaka podrška društva mnogo znači i posebno nam je drago što smo baš mi, iz naselja Grmeč, bili deo ovog projekta. Nadamo se da će ih biti još u narednom periodu i da će što veći broj naših kolega sakupljača biti njima obuhvaćen’, izjavio je Selatin Burgazi, sakupljač sekundarnih sirovina – korisnik projekta.

bajsologija.rs   

Foto: UK parobrod – Anđela Grozdanić / Miona Stefanović / Nebojša Petrović / Natalija Dabić

Prijatelji bajsologije